Cildimizin tipini bilmemiz,doğru bir cilt bakımı yapmamız için çok önemlidir. Çok basit bir test ile her yerde cilt yapısını değerlendirebiliriz.Böyle bir testi yapabilmek için ihtiyaç duyacağımız malzeme ,ince ve emici bir kağıttan ( sigara kağıdı da olabilir) hazırlanmış,2 cm eninde, 5-6 cm boyundaki şeritlerdir.


1* Testin yapılışı:
1. basamak:
Yüzünüzü ılık su ve yumuşak bir sabun ile bastırmadan ve zorlamadan yıkayıp bol su ile çalkalayınız.Cildinizi kurulayın ancak herhangi bir krem,losyon veya kozmetik tatbik etmeyiniz.Cildinizi yıkayarak, cilt üstündeki örtüyü kaldırmış oldunuz.Sağlıklı bir cilt bu örtüyü 1 saat içinde yeniden oluşturur.
 

2. basamak:
Hazırlamış olduğunuz kağıt şeritlere alın,burun,çene ve yanak yazınız.


3. basamak:
Hazırlamış olduğunuz kağıt şeritleri, üzerlerinde yazan yerlere göre ,alın,burun çene ve yanaklara yapıştırarak sıra ile tatbik edin ve 10’ a kadar sayın.
 

2* Testin değerlendirilmesi:
Eğer cildiniz yağlı ise: Tatbik ettiğiniz kağıt şeritler alın,burun,çene ve yanak bölgelerine,nerede ise yapışır ve meydana gelen yağ lekesi büyük olur.
Eğer cildiniz kuru ve susuz kalmış ise:


Kağıt şeritler hiçbir yere yapışmayacak ve burun bölgesi dışındaki kağıtlarda yağ lekesi oluşmayacaktır. Eğer cildiniz karışık karakterde ise: Kağıt şeritler alın,burun,çene bölgelerinde büyük yağ lekelerine sahipken diğer bölgelerde kuru kalır.

 

3* Elektronik Cihazlar ile Testin yapılışı:

   Profesyonel anlamda bu yöntemler yeterli değildir.Bir kişinin cilt yapısını anlamak,belirli süreler sonunda tekrar değerlendirmek veya bir kozmetik ürün kullanımından sonraki farkı göstermek amacıyla bazı cihazlar geliştirilmiştir.Bu cihazlar cildin yağ değerleri dışında nem, p H ve sıcaklık gibi farklı özelliklerini de incelemektedir.Kullanımı son derece basit olan bu cihazlar hassas sonuçlar vermektedirBu cihazların bazı tipleri,aynı zamanda saç analizi de yaparak saçımıza uygun ürünler kullanmamızda da yardımcı olmaktadır.

 

 

 

 

Temelde cilt tipleri,yağlı,kuru ve karışık ciltler olarak bilinirse de ,cilt bakımı açısından cilt tiplerini 9 grup olarak ele almaktayarar vardır.Cilt tiplerinin detayına girmeden önce bazı konuları bilmemizde yarar vardır.Cilt tipi sabit ve değişmez bir özellik değildir.İklim,yaş,hormonal değişmeler ve daha birçok faktörce etkilenir ve karakterini değiştirir.Cilt tipleri genelde karakteristiklerini 13-30 yaş arasında daha çok gösterirler.

 

Temelde cilt tipleri,yağlı,kuru ve karışık ciltler olarak bilinirse de ,cilt bakımı açısından cilt tiplerini 9 grup olarak ele almakta yarar vardır.Cilt tiplerinin detayına girmeden önce bazı konuları bilmemizde yarar vardır.Cilt tipi sabit ve değişmez bir özellik değildir.İklim,yaş,hormonal değişmeler ve daha birçok faktörce etkilenir ve karakterini değiştirir.Cilt tipleri genelde karakteristiklerini 13-30 yaş arasında daha çok gösterirler.
 

Cilt tipleri:


1* Yağlı ciltler
2* Kuru ciltler
3* Karışık ( Mikst ) ciltler
4* Katışık görünümlü ciltler
5* Akneli ciltler
6* Susuz ( Dehidrate ) ciltler
7*Olgun ciltler
8* Renkli ciltler
9* Güneşten zarar görmüş ciltler
 

 

KOZMETİKLER - KOZMETOLOJİ

Deri bilindiği gibi organizmayı dış etkenlere karşı koruyan,bunun yanında sıvı ve ısı dengesini sağlayan,salgı yapan,duysal ve beden direnci-bağışıklık gibi pekçok işlevi olan kompleks bir organdır.Bu çok sayıda işlevlerin dışında yumuşak,temiz ve pürüzsüz görünümü ile estetik açıdan da büyük önem taşır.Fiziksel görünümün herkes için önemli olduğu,hoş ve güzel görünümün insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağladığı bir gerçektir. Bu gerçek, derinin estetik görünümdeki önemini ortaya çıkarır.Derinin bu yönüyle ilgilenen kozmetoloji bilim dalı giderek önem kazanmaktadır.
Kozmetik kamuflaj, vitiligo,skar oluşumu,pigmentasyon bozuklukları ve alopesi gibi deri ve deri eklerinin görünümünü etkileyen hastalıkların tedavisi sırasında veya sonrasında uygulanması gereken özel yöntemlerdir.
Kozmetikler, insan vücuduna sürülen,serpilen veya sprey şeklinde uygulanan temizleme,güzelleştirme,çekiciliği arttırma veya görüntüyü değiştirme amacıyla kullanılan maddelerdir.
Kozmetiklerin deri sağlığında kullanımı 3 temel aşamadan oluşur:

*1- Deri temizliği,
*2- Derinin nemlendirilmesi,
*3- Deri bakımı.
Deri temizlik ürünleri:
Deri sağlığında kozmetik kullanımı büyük önem taşır.Deri sağlığı ve bakımı düzenli bir temizlik ile başlar.Derinin özellikle yüz derisinin günlük temizliğinde yaygın olarak kullanılan ürünler sabunlardır.Bunun yanında lipit içermeyen temizleyiciler, temizleme kremleri,astrinjenler ve tonikler,exfolyantlar,abraziv scrublar ve temizleme maskeleri de kullanılmaktadır.

1-Sabun ve temizleyiciler:
Derinin normal pH ‘ı hafif asidiktir.( PH 5-5.5 )Oysa genellikle tüm sabunlar alkali
PH taşırlar.Bu nedenle kullanılan standart sabunlar deride PH değişikliğine ,kuruluk ve çatlamaya yol açarlar. Bu nedenlerle klasik standart sabunlara alternatif olarak PH ı deri PH ına göre uyumlu olan sentetik sabunlar üretilmiştir.Naturel PH da olan bu ürünler deride iritan (tahriş edici) etki oluşturmazlar.
2-Lipid ( yağ ) içermeyen ürünler:
Su ve sabun kullanmadan deri temizliği yapan likid (sıvı ) ürünlerdir.Yağ içermezler.
3- Temizleme kremleri:
Yüze temizleme ve nemlendirme amacıyla tatbik edilirler.Aşırı kuru ciltler için önerilmektedirler.
4- Astrinjen ve tonikler: (Astrinjen:sıkıştırıcı)
Astrinjen ve tonik, yağ giderici ve ferahlatıcı özellik gösteren alkol içeren ürünler için kullanılan eşanlamlı terimlerdir.Temizlik sonrasında kullanılması tavsiye edilir.
Genellikle alkol içeren astrinjenler yağlı ancak deri lezyonu bulunmayan cilde uygulanabilirler.Özellikle akne oluşumuna yatkın olan yağlı cilt temizliğinde önerilmektedirler.
5- Exfolyantlar: (Soyucu,pul pul döken)
Ölü hücrelerden oluşan deri yüzey tabakasını temizleyerek ,cilde daha canlı bir görünüm verir.Bu etkisiyle komedon oluşumunu azalttığı için daha çok akne oluşumuna yatkın yağlı cildi olan kişilerde tercih edilmektedir.
6- Abraziv Scrublar: (aşındırıcı,soyucu fırçalama)
Krem baz içerisinde stratum korneumun üst tabakalarını gideren sünger veya granül içeren mekanik soyucu ürünlerdir.İrritan(tahriş edici) kimyasal ajan içermezler. Haftada bir kez yağlı ciltler için önerilmektedir.Akne oluşumuna yatkın yağlı cildi olanlar daha sık aralıklarla kullanabilirler.
7-Temizlik Maskeleri:
Genellikle yüze uygulanan bu maskelerin amacı derinin özellikle porların ( gözeneklerin ) daha derin temizliğini sağlamaktır. Temizlik maskeleri günümüzde derin cilt temizliğinde yaygın olarak kullanılan ürünlerdir.Kullanımında ortaya çıkabilecek en önemli yan etkiler irritan ve allerjik kontak dermatit gelişimidir.
Nemlendiriciler
Derinin en üst tabakasını oluşturan stratum korneumun yaklaşık % 10-13’ ünü su oluşturur.Bu tabakadaki su içeriğinin azalması deride kuruluk,çatlama ve kaşıntıya yol açmaktadır.Stratum korneumun su içeriğindeki azalma su kaybı süreklidir.En basit yolla yani deriden buharlaşma yoluyla kaybedilen su alt epidermal ve dermal tabakalardan desteklenir.Ancak sık banyo, güneş ışığına bağlı hasar veya deri yaşlanması sonucu deride kuru,pürüzlü ve kepekli bir görünüm ortaya çıkar.Deri kuruluğu birbiriyle örtüşen üç nedene bağlıdır:
1* Stratum korneumun su içeriğinin azalması,
2* Epidermal yenilenmenin artması.Güneş ışığına veya kimyasal bir hasar sonrasında oluşan iltihabi olay sonucu epidermal yenilenme süreci hızlanır. Keratinositler yeterince değişime uğrayamazlar ve lipid üretimini gerçekleştiremezler.Sonuçta koruyucu bariyer oluşumu engellenir.
3* Bariyer harabiyeti .Genellikle sık banyo veya fazla miktarda sabun,deterjan kullanımıyla ortaya çıkar.
Nemlendiricilerin esas görevi stratum korneumun tekrar nemlenmesini sağlamaktır.
Güneşten koruyucular ( Gün örtüleri ):
Özellikle güneş ışığına bağlı deri hasarını ve dolaylı olarak su kaybını önleyen ajanlardır. Günümüzde kullanılan çoğu nemlendirici ve bakım ürünlerinin içinde ek olarak güneşten koruyucu özelliklere sahip maddeler bulunmaktadır..Ancak kozmetik olarak kullanımları sınırlıdır.Kozmetik ürünler içinde daha çok U V A ve U V B yi absorbe eden kimyasal gün örtüleri kullanılmaktadır.Bunlar arasında yer alan ve en yaygın olarak kullanılan maddeler benzofenon türevleri ve sinnamatlar dır.Deriye iyi tutunan ve suyla çıkmayan bir taşıyıcı ile dayanıklılığı arttırabilir.Etkinlikleri güneşten koruma faktörü ( Sun Protection Faktor: S P F ) olarak bilinen bir ölçümle değerlendirilmekte ve sayı büyüdükçe koruma etkinliği de artmaktadır.

Deri bakım ürünleri :

Cilt bakım ürünleri:


Yüz kremleri genellikle su içinde yağ şeklinde ( oil-in-water :O / W )veya yağ içinde su ( water-in-oil : W / O ) olarak iki temel formülasyonda hazırlanır. W / O formülasyonda olan ürünler yüze tatbik edildiklerinde ılık ve yağlı bir etki bırakırlar.Bunlar kuru ciltler için daha uygundur.Ayrıca güzelleştirici ve onarıcı özellikteki bakım ürünleri de bu şekilde hazırlanır. O / W formülasyondakiler ise deride serinletici bir his yaratan ve yağlı bir görünüm vermeyen ürünlerdir. Genellikle günlük nemlendiriciler ve bakım ürünleri bu şekilde hazırlanır.Gündüz kullanılan nemlendiriciler daha ince bir yapıya sahiptirler ve mineral yağı,propilen glikol ve su içerirler.Gece kremleri ise daha yoğundurlar ve mineral yağı, lanolin alkol,vazelin ve su içermektedirler.
Bu kategoride yer alan cilt bakım ürünlerinin farklılığı ürünlere eklenen değişik koku,ekzotik yağlar,vitaminler,protein ve aminoasitlerle oluşmaktadır.Ayrıca nemlendiriciler ve cilt bakım ürünleri deri tipine ( yağlı,normal,kuru )uygun olarak hazırlanmakta ve üretilmektedir.

Normal ve az yağlı ciltlerin bakımı:

Bu amaçla kullanılan ürünler genellikle su,mineral yağlar,propilen glikol ve çok az miktarda vazelin veya lanolin içerirler.
Yağlı ciltlerin bakımı:

Doğal olarak yağ içermeyen veya az miktarda hafif yağlar içeren ürünler ile yapılmaktadır. İçeriklerinde ağırlıklı olarak su ve propilen glikol vardır.
Kuru ciltlerin bakımı:

Mutlaka en uygun olan nemlendirici ve bakım ürünleri ile yapılmalıdır.Derideki dehidratasyona bağlı gelişen kırışıklıklar,kepeklenme ve bazen kaşıntı bu kişileri yüzlerine sık sık bir krem sürmeye zorlar.
Olgun ciltlerin bakımı:

Genellikle uygun nemlendiricilerin yanısıra deride düzenleyici,yenileyici ve güzelleştirici etki sağlayan bazı maddelerin ilave edildiği bakım ürünleri ile yapılmalıdır.Olgun ciltlerde kullanılan nemlendiriciler su,mineral yağ,propilen glikol ve daha fazla miktarda vazelin veya lanolin içerirler.Bakım amacıyla kullanılan ürünler içinde ise pekçok katkı maddesi bulunmaktadır.
Vitaminler özellikle yüz bakım kremlerinde yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesidir. A , C ve D vitamini de bazı kremlerin içeriğinde yer almaktadır.E vitamini ise deriden emilimi arttırıcı ve antioksidan etkili bir katkı maddesi olarak günümüzde pekçok kozmetik üründe yer almaktadır.Son yıllarda tıbbi yararları kanıtlanmamakla birlikte özel ve pahalı bazı bakım ürünlerinde deniz bitki extreleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu grupta yer alan ürünlerin bir kısmında etken maddeler lipozomlarla taşınmaktadır
Alfa Hidroksi Asit ( AHA ) keratinizasyon düzenleyici bir ajandır. Düşük konsantrasyonlarda ( % 3-11 ) kozmetik cilt bakım ürünlerinde kullanılır.Yüksek konsantrasyonlarda ( % 20-90 ) deriyi kimyasal soyma (peeling )işleminde kullanılmaktadır.Kimyasal peeling yüzeyel kırışıklıkların yanısıra yüzeyel akne skarları, seboreik keratozlar ve pigment lekelerin giderilmesinde de önerilen en popüler kozmetik uygulamalardan biridir.İnflamasyon ( iltihap ) ve irritasyona ( tahrişe ) yol açmaması en önemli üstünlüğüdür.Ancak bir yan etki olarak özellikle yaz aylarında uygulandığında hiperpigmentasyon ( deri renginde koyulaşma ) gelişebilir.
Kozmetikleri yol açtığı istenmeyen durumlar:
Kozmetiklerin kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların başında ürünlerle oluşan temas dermatiti gelmektedir.Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan temas dermatitinin görülme sıklığı % 5-10 arasında değişir.Hem görülme sıklığı açısından hem de oluştuğunda çok dramatik tablolar yaratabildiğinden temas dermatiti,kozmetiklerin neden olduğu en önemli reaksiyon olarak değerlendirilmektedir. Oluştuğu deri bölgesinde kızarıklık , ödem ( şişlik ) ve vezikülasyon ( su toplamaları ) gelişir.Lezyonlar kaşıntılıdır,daha sonra sulanma olur. Kozmetik ürünlerin bir kısmında mineral yağlar,vazelin,lanolin gibi komedojenik potansiyel taşıyan maddeler vardır.Bu ürünler ya komedon oluşumuna neden olarak zaten var olan akne lezyonlarının artmasına veya folikülit ( kıl kökü iltihabı ) gelişimine neden olurlar.Kozmetiklere bağlı olarak gelişen akne olgularında herhangi bir tedavi önerilmez.Sorumlu kozmetik kullanımının sonlanması ile kendiliğinden düzelir.
Bazı kozmetiklerin kullanımı ile deride genellikle kalıcı olan pigmentasyon oluşumları görülebilir.Daha çok bazı ucuz parfümlerin kullanımı sırasında UV etkisiyle ortaya çıkar.Deride UV etkisiyle birkaç saat içerisinde eritem,vezikül ve büllerle karakterize bir tablo gelişir ve kalıcı pigmentasyon ile sonlanır.Ayrıca özellikle yaz aylarında uygulanan peeling sonrasında da pigmentasyon gelişebilmektedir.
Derinin sağlıklı,temiz,pürüzsüz ve güzel görünmesi için kullanılan kozmetikler günlük yaşamın vazgeçilmez tüketim ürünleridir.Kozmetiklerden beklenen maksimum yararlınım ancak bilinçli ürün seçimi ve düzenli kullanımı ile mümkündür.Toplumun hemen her kesiminde yaygın olarak kullanılan bu ürünler ne yazık ki bilinçsizce tüketilmekte ve deri bakımına ve cilt temizliğine yönelik uygulamalar ,ülkemizde uzman olmayan kişilerce ve uygun olmayan koşullarda yapılmaktadır.Böylece yanlış kozmetik kullanımı veya yanlış uygulamalar ortaya çıkabilmektedir.
 

MAKYAJ

 

RENKLER

Dünyamızı aydınlatan güneşin sarı-yeşil ışığı prizmadan geçirilerek analiz edilirse kırmızı,turuncu,sarı,yeşil,mavi, ve mor renklerden oluşan bir ışık kümesi görürüz.Bu dizi mora çalan mavi bir renkle 7’yi bulur.Bu renklerden kırmızı,sarı ve mavi ana renklerdir.Diğer bütün renkler bu 3 rengin karıştırılmasından elde edilir.Eşit ölçüde;
* Kırmızı ve sarı karıştırılırsa =Turuncu
* Kırmızı ve mavi karıştırılırsa= Mor
* Sarı ve mavi karıştırılırsa = Yeşil
elde edilir.Yan yana konulan karşıt renkler birbirlerini etkileyerek ,görünüşlerini ya beslerler veya bozarak değiştirirler.
Makyajda başarılı olmak için bir makyöz,renklerin kuvvetlerini ve psikolojik etkilerini bilmek zorundadır.Renklerin yaşa,cinse,kültüre ve toplumların karakterlerine göre etkileri değişiktir.Çocuklar kuvvetli renklerden,ihtiyarlar ise mavi ve morlardan hoşlanır.Milletlerden Fransızlar parlak renkleri,İngilizler sakin renkleri,Almanlar pastel sarı ve maviyi,İtalyanlar ve İspanyollar ise tatlı kırmızılara düşkündürler.Bu renkler bütün hayatlarında hakimdir.
 

SICAK - SOĞUK RENKLER
Parlak-koyu görünüşlerine, ve bu görünüşlerin ruhumuzda bıraktıkları etkilere göre güneş ışığında sıralanan renkler sıcak-soğuk olmak üzere ikiye ayrılır:
* Sıcak renkler: Kırmızı - Turuncu - Sarı renklerle bu görünüşte olan daha açık ve koyu dereceleridir.Koyu kahverengi,koyu sarı,toprak rengi,koyu kırmızı ve güneşin rengine yakın renkler sıcak renklerin değişik versiyonlarıdır.Bu renkler ruhumuzda daima bir sıcaklık,bir kaynaşma yaratırlar.
* Soğuk renkler: Yeşil - Mavi - Mor renklerle bu görünüşte olan daha açık ve koyu dereceleridir.Beyaz ve siyahta soğuk renklerin değişik versiyonlarıdır.Soğuk renkler ruhumuza bir dinlenme bir huzur,bir yorgunluk verirler.
Sıcak renklere,değişik ölçülerde soğuk renklerden katılırsa bu sıcak rengin ışıklılık gücü azalarak soğuğa kaçan zengin tonları oluştururlar.Tersine soğuk renklere sıcak renklerden az ölçüde katılırsa bu soğuk rengin sıcağa kaçan zengin tonları elde edilir. Sıcak renklerin içine değişik ölçülerde başka sıcak renkler katılırsa o renk daha canlı ve parlak görünür.Makyajda soğuk renkler üstün olursa makyaj soğuk bir etki bırakır.Bu nedenle makyaj ne tümüyle soğuk ne de tümüyle sıcak bir nitelik taşımalıdır.
 

RENK ARMONİSİ
Makyajda renk armonisine özellikle dikkat edilmelidir.Birkaç türlü armoni yapılır:
* Bir rengin değişik tonlarıyla,
* Uygun renklerle,
* Kontast ( zıt ) renklerle,
* Yanyana düşen renklerle,
Kusursuz bir armoninin temelleri;
* Birlik,
* Değişiklik,
* Denge
Armoniyi oluşturan etkenlerden biri de kullanılan renklerin çevreyle uyumudur.
Etrafındaki renkli çevre bu rengi ya ölü-pasif veya diri,canlı-dinamik gösterir. Bir rengin ahenkli kullanılmasında en sade ve kolay biçim, bir tek renk veya tonun en koyusundan daha açığına gidilmek yoluyla değişik versiyonlarını kullanmaktan başka bir şey değildir. Ör: Mavi - Yeşil çiftini koyusundan açığına doğru kullanmakla, kullanılacak bu nüansların birbirlerine olan yakınlıkları gözü yorar ve sıkar. Ancak bu renkleri uygularken koyu ve açık gri tonlar koyarak etkileri şiddetlendirilir.
 

MAKYAJ
Makyajda kullanılan İngilizce terimler:
Blush : Yanak renklendiricisi
Cake : Toz
Cheek : Yanak
Concealer : Kapatıcı
Eyebrow : Kaş
Eyelash : Kirpik
Eye-liner : Göz çevresine çizgi çekmeye yarayan malzeme
Eye shadow : Göz farı
Fard : Allık
Foundation : Fondöten
Frost : Parlaklık veren
Lipgloss : Dudak parlatıcısı
Lipstick : Ruj
Make-up : Makyaj
Mask : Masklar
Pencil : Kalem
Powder : Pudra
Waterproof : Suya dayanıklı


Makyajda kullanılan malzemeler:
1* Fondötenler:
2* Pudralar:
3* Contour kozmetikleri: ( Aydınlatıcılar,gölgelendiriciler,kızartıcılar(allık,ruj) )
4* Göz farları:
5* Eyeliner:
a- Kalemler,
b- Sıvı eyeliner,
6* Maskara (Rimel ):
8* Kaş kalemleri
9* Rujlar:
10* Dudak kalemi
11* Dudak parlatıcıları
Düzeltici göz makyajı
Göz makyajı,gözün güzel bölümlerini belirginleştirmek,istenmeyen özellikteki bölümleri arka plana almak ve gözlere şekil vermek için yapılır.Koyu renkli farlar gözleri küçültür.parlak renkler gözleri ön plana çıkarır.
1* Küçük gözler:
Kaş kemiğine açık renk far sürülerek daha büyük gösterilebilir.Göz kapağının ortası,göz ucundan kaş kemiğine kadar uzanan yumuşak zıt bir renkle belirginleştirilebilir. İyi bir kaş şekli daha fazla alan bırakır. Rimel mutlaka sürülmelidir.
2* Yuvarlak gözler:
Far,göz kapağının dışına kadar uzatılarak göze uzun bir görünüm kazandırılır.Göz kapağı çizgisi daha koyu bir renkle belirginleştirilir ve kaş kemiği üzeri aydınlatılır. Maskara özellikle kirpiklerin ortasından dışarı doğru sürülür.
3* Birbirine yakın gözler:
Burun kemiğine yakın yerlere açık renk far sürülür.Koyu renk far ise kaş kemiğinden yukarı ve dışa doğru sürülür. Kaş kemiği üzeri aydınlatılır.Maskara kirpiklerin ortasından dışarı doğru sürülür.
4* Birbirinden uzak gözler:
Burun kemerine yakın yerlere daha koyu,daha canlı renkler sürülür.Kademeli olarak dış köşelere doğru yayılır.
5* Dar gözler:
Açık renk far,kaşlardan kirpiklere kadar göz kapağının ortasına sürülür.Daha koyu renk içten dış kenarlara doğru yayılır.Gözler daha açık ve daha geniş görülür.
6* Çekik gözler:
Göz kapağına uygulanacak açık yumuşak bir renk gözleri öne doğru çıkarır.Daha koyu renk bir ton, göz kapağı çizgisinin biraz üzerine sürülerek suni bir göz kapağı çizgisi oluşturulur.Kaş kemiği üzeri aydınlatılır.
7* Dışarı fırlamış ( patlak ) gözler:
Koyu renk far üst göz kapağına yukarı ve dışarı doğru kaş kemiğine kadar sürülür. Kaş kemiği üzeri aydınlatılır.
8* Düşük göz kapakları:
Gözün iç kenarından başlayarak,göz kapağı çizgisi takip edilerek göz kapağı aydınlatılır.Koyu mat bir renk göz kapağına sürülerek göz kapağının ön planda olması engellenir.


MAKYAJDA DİKKAT EDİLECEK KURALLAR
1* Ten Rengi,
2* Saç V e Gözlerin Rengi,
3* Yaş,
4* Zaman, ( Sabah,Öğle,Akşam )
5* Mevsim,
6* Giyim,
7* Moda...
 

YÜZDE ESTETİK KAŞ DÜZELTME
Kurallar;
1* Kaş Başlangıcı :
a* İki kaş arası bir göz mesafesinde olacak,
b* Burun kıkırdağının dış yüzünden göz başlangıç noktası üzerinden dikine
çıkarılan çizginin üzerinde olması,
c* Burun kıkırdağı çukurundan göz başlangıç noktası üzerinden dikine
çıkarılan çizginin üzerinde olması ,
Not: Bu 3. durum yassı burunlarda uygulanır.
2* Kaş Yüksekliği :
a* Baş kısmı;
Göz başlangıcından yarım göz boyu ( 0.5 ) yükseklikte olmalıdır.
b* Kaş ortası yüksekliği;
Bir göz ( 1 ) yüksekliğinde olmalıdır.
c* Kaş kuyruk kısmı yüksekliği;
1.5 göz yüksekliğinde olmalıdır.
3* Kaş Boyu Uzunluğu :
Burun kıkırdağından , filtrium ortasından , göz bitim noktasından geçen çizgi
üzerinde olmalıdır.
4* Özel Hallerde :
a* Alın yüksek ise : Kaşı yüksek tutarız.
Amaç: Alın yüksekliğini daraltmak içindir.
b* Alın dar ise : Normal kaş yüksekliğini uygularız.
c* İki göz arasında bir göz mesafesi yoksa :Burun dış kanadından ölçü alırız.
d* Alın geniş ise : Kaş boyunu uzatabiliriz.
Amaç: Alnın genişliğini azaltmak içindir.
Dikkat: Kaş kıllarını alırken kılların yatık istikametine göre çekerek alırız.
 

YÜZDE ESTETİK DUDAK BOYAMA
Dudak boyunun ve yüksekliğinin tayini :
1* Dudak Boyu :
Gözler düşey ve paralel bir noktaya bakar.Göz bebeğinden ağız birleşik noktasına
indirilen dikey çizginin , ağzı kesiştiği noktalar dudak boyunu tayin eder.
2* Dudak Yüksekliği :
Alt ve üst dudak yüksekliği farklıdır.Alt dudak üst dudaktan yüksektir.
Alt dudak : 3 / 5 , Üst dudak : 2 / 5 yüksekliğindedir.

YÜZDE ESTETİK YANAK BOYAMA
Yüzde estetik yanak boyamasında ‘ 7’ ayrı yüz biçimi dikkate alınır:
1* Yuvarlak Yüzde :
a* Şekilde görüldüğü gibi elmacık alt hududundan şakaklara doğru çekilen boya,
b* Elmacık bölgesinde ters üçgen şeklinde boyama.Köşenin bir ucu şakağa doğru uzatılır.
Amaç: Yüzün yuvarlak ve etli görüntüsünü gizlemek,yüzü ince ve zarif göstermek..
2* Oval Yüzde :
a* Yuvarlak ve yuvarlağın etrafında kare.( Yuvarlak koyu,etrafı açık renk )
b* Yatay
Amaç:Ovalliğini daraltmak,uzunluğunu kesmek..
3* Kare Yüzde :
a* Ters üçgen
b* Elmacık alt hududundan şakağa doğru yatay boyama
Amaç: Ters üçgende çene çevresinin genişliğini , üçgenin sivriliği ile gizlemek
Not: Alındaki genişliği saçla gizleyebiliriz. Boyama şekli yuvarlak yüze benzer.
4* Dikdörtgen Yüzde :
a* Elmacık bölgesini yuvarlak boyarız,
b* Yatay boyarız.
Amaç:Yüzün uzunluğunu gizlemek için Oval yüzler gibi boyanır.
5* Üçgen Yüzde :
a* Elmacık üzerini yuvarlak boyarız,
b* Elmacık üzerini ters üçgen şeklinde boyarız.
Amaç : Üçgen yüzlerde taban geniştir. Boyalarla gizlemeye çalışırız.
6* Ters Üçgen Yüzde :
a* Elmacık üzerini yuvarlak boyarız,
b* Üçgen şeklinde boyarız.
Amaç : Çene çevresinin sivriliğini gizlemek içindir.
7* Köşeli Yüzde :
Yuvarlak boyarız. a* ve b* aynıdır.Amaç : Yüzü oval göstermektir.